Visningar av Hövdingadömet Casimirsborg – 2023

Allmänna visningar sommaren 2023

Äntligen är det vår och det är hög tid att planera in visningsprogrammet för Slottet och Bronsåldersområdet! Som vanligt kommer vi att ha allmänna öppna visningar på söndagarna i juli och augusti – med exakt program lägger vi ut under maj.

Privata visningar

De privata visningarna är i full gång – Slottet visar vi ju året om – och i dagarna kommer ett par busslaster.

Casimirsborgs Magasin / museum

Våra visningar börjar alltid i vårt unika Magasin från 1600-talet, numera inrett som museum. Före visningarna är det en god idé att gå runt i museet och lära sig mer om t ex jordbrukets historia eller jordbrukets olika yrkesklasser.

Visningarna inleds med ett kort föredrag om bronsåldern (visningen av Bronsåldersområdet) eller om de epoker som påverkat Slottets arkitektur, inredning och form (visningen av Slottet). Under föredragen är det skönt att koppla av med en kopp kaffe och bulle.

Efter föredragen går vi ut på Bronsåldersområdet eller runt i  Slottet och diskuterar det vi ser.

Bronsåldersområdet

Casimirsborgs gård har unika lämningar från bronsåldern på sina marker. Världsarvet Tanum på västkusten nämns som jämförelse, ”minst i klass med Tanum”.

Casimirsborgs Slott

Casimirsborgs Slott är Tjustbygdens mest fascinerande och intressanta besöksmål.

Efter 15 år av renovering och återställande av ursprungsmiljöerna, är Casimirsborgs slott idag åter ett enastående exempel på Tjust-empiren. De målade golven och de framtagna originaltapeterna från 1829 är i många fall ensamma i sitt slag. Men även medeltiden – vissa delar är från 1300-talet – och 1600-talet har lämnat sina intressanta spår i den nyklassiska byggnaden.

Tidslängd

Total tid för en visning är 60-75 minuter.

Bronsåldersvandringen är ca 1 km lång och går över stock och sten. (Inte alltför besvärligt, men vi är ju ute i naturen). Slottsvisningen innebär gång i trappor.

Pris

Entré för vardera visningen är 150 kr, inkl föredrag, guidning, kaffe, bulle och kakor. Medföljande barn under 15 går in gratis.

Vi tar emot kontanter och betalningar via Swish.

IMG_0284-26.jpg
IMG_0284-26.jpg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *